Cerrahi devrim: Da Vinci Cerrahi Robotları
Da Vinci Robotik Sistem, cerrahi ekipman olarak 3 ana bölümden oluşan ve bilgisayar temeline dayanan minimal invaziv – yani en düşük düzeyde zarar vererek – cerrahinin uygulanmasını sağlayan robotik sistemdir. Da Vinci Robotik sistemi oluşturan 3 ana sistem Şekil 1.3’de görülmektedir.
Şekil 1.3 Da Vinci Robot
Bunlardan birisi cerrahın ameliyatı yaptığı ve robotu kontrol ettiği “Konsol” kısmıdır. Şekil 1.4.’de görülmektir.
Şekil 1.4 Da Vinci Robot Konsolu
İkinci bölüm de Vinci Robot kollarıdır (Şekil 1.5.) ve üçüncü son kısım ise kamera sistemi, ışık kaynağının olduğu “Kule” bölümüdür.
Şekil 1.5 Da Vinci Robot Kolları
Da Vinci Robotik Cerrahi Sistemde” Konsol” adı verilen bölümde cerrah oturarak konsol üzerinden hastanın vücudu içindeki görüntüyü en derin alanlarda bile 3 boyutlu, yüksek çözünürlükte ve normalin 10-20 kat büyütülmüş şekilde görebilmektedir.
Cerrah bu görüntü altında “Konsol” da ki robotik kolları kontrol eden bölümlere parmaklarını yerleştirir ve robotik kolları yönetir (Şekil 1.6’da görülmektedir).
Robotik Kollar hastanın ameliyat edilecek dokuya göre belirli noktalardan 3 ile 5 adet 0.5 ya da 1 cm çapındaki deliklerden vücuda yerleştirilen borular vasıtasıyla vücut içine robotik 4 kol sokulur. Bu kollardan birinden vücut içine robotun gözleri olan teleskop ve bu teleskoptan elde edilen vücut içindeki görüntüyü ileten yüksek çözünürlüklü kamera yerleştirilir. Diğer kollar ise cerrahiyi gerçekleştirecek olan robotik kollardır ve cerrah tarafından kontrol edilir.
Robotun kollarının ucundaki cerrahi aletler son derece ince olup vücut içinde en derin bölgelerde bile geometrik düzelmede bir el bileğinin hareket kabiliyetinin de üzerinde 540 derece hareket kabiliyetine sahiptir ve asla titremez (Şekil 1.7). İnce uçlu ve nazik karakterdeki cerrahi robotik kollar ile dokuların zarara uğratılmadan ameliyat ile uzaklaştırılacak organın çıkartılması sağlanır.
Şekil 1.7 Robotun 540° Yaptığı Açı