2015 yılından beri ekseriyetle katıldığım Akademik Bilişim Konferansı ve Özgür Yazılım Kış Kampı’na bu sene Ordu Üniversitesi’nin ev sahipliğini üstlendiği, Hakan Yıldız ve İlteriş Keskin’in eğitmenliğini yaptığı Python kursu ile devam ettim. Eğitim birçok konuda yeni bakış açısı ile yaklaşmama olanak sağladı. 4 gün boyunca gerek analitik düşünme gerekse sorunlara farklı bakış açıları ile yaklaşma konusunda ufkumu genişletme imkanı buldum. Özellikle Python gibi pratik ve kullanımı kolay olan bir dil ile neler yapılabileceğini, çoğu soruna çok kısa kod parçaları ile çözüm bulunabileceğini öğrendim.
Python ile ilgili öğrendiğim en önemli şeylerden biri de yapabileceğiniz şeylerin hayaliniz ile sınırlı olması. Diğer dillere göre yazım konusunda daha basit ve anlaşılır olması çoğu insan için tercih sebebi olacaktır. Kütüphaneler ve Frameworkler sayesinde mobil uygulama, masaüstü uygulaması, web uygulaması gibi birçok ihtiyacı giderecek seçenekler mevcut. Özellikle Flask ve Django frameworkleri web uygulamaları için biçilmiş kaftan. Python bilimsel hesaplamalar, bulanık mantık ve makine öğrenmesi gibi konularda da en çok kullanılan dillerden biri. Bu sayede istediğiniz her konuda imdadınıza yetişecek bir dil öğrenmiş oluyorsunuz. Scapy gibi kütüphaneler sayesinde siber güvenlik alanında da çalışmalar yapma imkanı sağlayan Python tabiri caizse programlama dillerinin İsviçre çakısı denebilir.
Akademik Bilişim sayesinde insanlar Özgür Yazılım felsefesi konusunda daha net fikir edinebiliyorlar. Özgür yazılımın ne kadar önemli olduğunu, açık kaynak konusunda neler yapılabileceğine de eğitim süresince bol bol değiniliyor. Hayatını Özgür Yazılıma adamış eğitmenler sayesinde birçok konuda ufkunuzun genişlemesini istiyorsanız kesinlikle bu tarz etkinliklere katılmanızı tavsiye ederim. Özgür yazılım sayesinde paylaşım kültürünüzün de gelişeceğinden emin olabilirsiniz.
Akademik Bilişim sadece eğitimler ile değil yeni arkadaşlıklar/dostluklar için de güzel bir ortam sağladı. Birçok sektörden, üniversiteden değerli insanlar ile tanışma ve fikir alışverişi yapma imkanım oldu. Bilişim sektöründeki gelişmeleri tartışabileceğim ve objektif olarak değerlendirebileceğim bir ortamda bulunma imkanı sağladığı için bu tarz eğitimlerin çok verimli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca eğitmenlerimiz ve birkaç arkadaşımız ile Ordu Üniversitesi Müzik fakültesinde piyano eşliğinde güzel vakit geçirmemiz de beni ziyadesiyle mutlu etti.
Pek gezme imkanımız olmasa da Ordu’yu genel anlamda beğendim. Şehir yapılanması olarak gayet güzel bir yer. Ayrıca ulaşım konusunda da çoğu şehre göre pratik ve kolay. Boztepe semalarından Ordu’yu izlemek insana ayrı bir keyif veriyor.
Öncelikle bize eğitim veren Hakan ve İlteriş hocamız başta olmak üzere bu etkinliği yıllardır düzenleyen ve düzenlemeye devam edecek olan herkese teşekkür ediyorum. Ülkemizin Bilişim alanında daha da gelişebilmesi için bu tarz etkinliklerin artmasını temenni ediyorum. Akademik Bilişim gibi güzel bir etkinliği bizler için yıllar boyu düzenleyen ve 2 sene önce aramızdan ayrılan Mustafa Akgül hocamızın da mekanı uçmağ olsun.